Ny f-gas-forordning
Ny EU f-gas-forordning trådte i kraft 11. marts 2024
OBS. Forordningen stiller minimumskrav som gælder i alle medlemslande i EU, men i Danmark gælder der desuden anden lovgivning som for eksempel 5 tons CO2-ækvivalent reglen. Den nye f-gas forordning erstatter ikke noget dansk lovgivning. Du skal fortsat overholde såvel f-gas forordningen som dansk lovgivning. Læs mere om 10 kilos/5 tons CO2 ækv. reglen ved at klikke her.
Den 11. marts 2024 trådte den nye F-gasforordning i kraft. Se den nye f-gasforordning her.
Den nye f-gasforordning fastlægger de fremtidige begrænsninger på brugen af f-gasser. Endemålet er en fuldstændig udfasning af f-gasser i 2050. Allerede i 2030 skal mængden af HFC skæres ned til 5% af hvad den var i 2015.
Et mindre F-gas-marked
Den mest iøjefaldende ændring er en nedskæring af kvoterne for f-gasser og større fokus på alternativer og naturlige kølemidler. Figuren herunder viser den nuværende nedfasning med sort, og forslagets nedfasning med rød. Som det står, skal niveauet allerede fra 2024 ned på cirka 24 %, som er hele 7 procentpoint lavere end den tidligere plan. I 2030 er der kun omkring 5 % tilbage og i det lange løb kun 5-2 %.
En anden stor ændring er, at nedfasningsplanen ikke længere kun rækker frem til 2030, men fortsætter helt frem til 2050, hvor EU forventer, at man når at udfase F-gasser fuldkommen. Det hænger formentlig sammen med, at man i EU sidenhen har lagt en generel CO2-målsætning, der rækker helt frem til 2050.
Konsekvensen bliver, at der vil være mindre f-gas til rådighed på EU's samlede marked. Hvad det konkret betyder for det danske marked, kan man ikke præcist sige, men der vil uden tvivl være mindre til rådighed, og på den baggrund må der også forventes stigende priser på kølemidlet.
Figuren viser den nuværende nedfasning i 2024 forordning i rød jævnfør den oprindelige f-gas-forordning fra 2014 i sort.
Nye krav til fremtidige installationer
Den nye forordning indeholder også en række nye begrænsninger på, hvilket udstyr der må sælges og installeres som nyt. De forskellige datoer og grænser afhænger af typen af anlæg, men som en tommelfingerregel, skal man være opmærksom på kølemidler med en GWP over 750, da de kan være i farezonen for et forbud efter 2025, og efter 2027 må flere anlæg ikke sælges eller idriftsættes med kølemiddel på over 150 GWP.
Herunder kan man se en tabel over over de nye forbud for nye stationære anlæg frem til 2036, fordelt på anlægstype. Grænserne er målt i GWP for kølemidlet, uanset om udstyret er forfyldt eller ej. (du kan downloade tabellen her)
* her må bruges den tidligere grænse, hvis sikkerhedsmæssige hensyn forbyder brugen af alternativer.
** her kan benyttes en kølemidler med en GWP på til og med 750 GWP, hvis sikkerhedsmæssige hensyn forbyder brugen af alternativer.
(Gengivelse af tabellen er kun tilladt med kreditering af Dansk Køl & Varme).
I takt med der kommer flere restriktioner som afhænger af anlægstypen, er definitionerne på de forskellige anlægstyper blevet revideret.
De nye definitioner på anlægstyper er generelt baseret på den primære funktion af anlægget.
- Chiller: Et ”single system” (monoblok), hvis primære funktion er at afkøle en varmeoverførselsvæske (såsom vand, glycol, saltlage
eller CO2) med henblik på køling, forarbejdning, konservering eller komfort. - Køleanlæg: et anlæg, hvis primære funktion er køling, dvs. at opretholde eller sænke temperaturen for et produkt, et stof, et system eller et andet
element. - A/C: et anlæg, hvis primære funktion er behandling af luft, så den opfylder kravene til et konditioneret rum ved at styre dens temperatur, fugtighed, renhed eller fordeling.
Et anlæg betegnes som en varmepumpe hvis det indeholder en kølekreds, men ikke falder indenfor de 3 ovenstående anlægstyper.
Nogen begrænsninger er afhængig af systemets udformning, det defineres ud fra:
- Monoblock: et anlæg, som fremstilles og transporteres i færdigmonteret stand eller i to eller flere sektioner og hvor ingen dele indeholdende kølemiddel tilsluttes på anvendelsesstedet.
- Splitanlæg: et anlæg bestående af et antal enheder med kølerør, som kræver montering og tilslutning af komponenter i kølekredsløbet på anvendelsesstedet.
Servicering af anlæg
I modsætning til i dag, kommer der en slutdato for, hvor længe man må servicere anlæg med fx R404A og andre kølemidler med en GWP på over 2.500.
Forbuddet kommer i 2 skridt, først bliver kun nyt kølemiddel forbudt at servicere med, dvs. kun genanvendt eller regenereret kølemiddel vil være tilladt at servicere med, derefter vil det også blive helt forbudt at servicere med. Det vil først træde i kraft for køleanlæg, mens at varmepumper har fået lidt mere tid at løbe på før de også vil blive omfattet.
Service på eksisterende anlæg:
- 2025: Forbud imod at bruge nyt kølemiddel over 2.500 GWP til køleanlæg af enhver størrelse
- 2026: Forbud imod at bruge nyt kølemiddel over 2.500 GWP til varmepumper og AC
- 2030: Forbud imod at bruge genanvendt eller regenereret kølemiddel over 2.500 GWP til køleanlæg
- 2032: Forbud imod at bruge genanvendt eller regenereret kølemiddel over 2.500 GWP til varmepumper og AC
- 2032: Forbud imod at bruge nyt kølemiddel over 750 GWP til Køleanlæg.
Vær opmærksom på at reglerne for service kun er opdelt på køleanlæg og varmepumper, dvs. for en chiller skal man vurdere om den vil fungere primært som et køleanlæg eller en varmepumpe.
Vi opdaterer siden løbende.
Login på siden for at se Power Point og video fra vores online webinar om den nye f-gas-forordning den 15. januar 2024.
- 25-03-2025 11:00:26