Status på kontrollen med ulovligt arbejde og ulovligt salg af kølemidler
Det er almindeligt kendt i kølebranchen, at der findes virksomheder og personer, som ikke følger den særlige lovgivning, der gælder for køle- og varmepumper. Det kan være manglende ISO 9001-certificering og/eller kølemontørcertifikater, eller at der bliver set stort på 10-kilo- og 5 tons CO2-ækvivalent-reglen. Sådanne overtrædelser påvirker ikke kun branchen, men kan også have store konsekvenser for miljøet. Dansk Køl & Varme har derfor altid haft det som en mærkesag at disse ulovlige aktiviteter skal stoppes.
Dansk Køl & Varme har i løbet af de seneste mange år oplevet en stigende frustration blandt medlemmerne i brancheforeningen, over den manglende håndhævelse på området. Tilbage i 2017 startede Dansk Køl & Varme en dialog med Kemikalieinspektionen, der blandt andet har til opgave at kontrollere 10 kilos/5-tons reglen og kravet om KMO-godkendelse med videre. I de følgende år har Dansk Køl & Varme gentagne gange udtrykt bekymring overfor inspektionen over den ringe effekt på de fortsatte overtrædelser, men uden at det fik synlige konsekvenser. Undervejs spurgte vi til brugen af bødestraf og fik det svar, at ingen de seneste 3 år havde fået bøde. Salget af kølemidler via sociale medier fortsatte desuden uhæmmet. Kemikalieinspektionen anførte imidlertid en række juridiske argumenter for ikke at gøre yderligere og derfor valgte bestyrelsen i 2023 at der skulle tungere skyts til, hvis der skulle ske ændringer. Dansk Køl & Varme valgte derfor at søge aktindsigt i Kemikalieinspektionens sagsbehandling, og satte en advokat til at vurdere myndighedens sagsbehandling.
Aktindsigten omfattede i alt ca. 200 sager i perioden fra 2020 til 2022. I dialog med Kemikalieinspektionen blev denne yderligere afgrænset til ikke at angå ulovlig import af kølemidler, hvorefter det udgjorde 74 sager. I gennemgangen af de 74 sager er der fundet flere eksempler på, at Kemikalieinspektionen har svigtet deres ansvar som tilsynsmyndighed:
- Ingen sager er afsluttet med egentlige sanktioner som bøder eller påbud.
- I flere tilfælde tages den anmeldtes ord for gode vare, og der er derfor heller ikke gennemført ét eneste fysisk tilsyn.
- Overtrædelser bliver i praksis kun mødt med vejledning og indskærpelser – uden opfølgning.
- Sagsbehandlingen er så langsom, at nogle overtrædelser når at ophøre af sig selv – uden at overtrædelsen får konsekvenser.
Det er advokatens vurdering, at Kemikalieinspektionen i flere tilfælde har haft mulighed for og burde have gjort brug af hårdere håndhævelsesmuligheder for at sikre effektiv overholdelse af reglerne.
Med denne dokumentation i ryggen sendte Dansk Køl & Varme d. 24. januar 2025 et brev til Kemikalieinspektionen og bad om en forklaring på hvordan Kemikalieinspektionen vil rette op på disse forhold og styrke kontrollen. Svaret rummer imidlertid ingen løfter om en mere effektiv kontrol.
Som medlem i Dansk Køl & Varme kan du logge ind og få adgang til advokatens notat, Dansk Køl & Varmes brev til Kemikalieinspektionen og Kemikalieinspektionens svar.
Er du ikke medlem, men ønsker yderligere informationer om sagen og Dansk Køl & Varmes involvering, bedes du kontakte Dansk Køl & Varmes Direktør, Søren Bülow, på mail: sb@koeleteknik.dk eller telefon: 21428569.
Altinget.dk sætter fokus på f-gas overtrædelser
Dansk Køl & Varme har arbejdet målrettet for at få Kemikalieinspektionen til at kontrollere og stoppe ulovligt arbejde samt ulovligt salg af kølemidler. Som en del af denne indsats har vi fået Altinget til at belyse den manglende kontrol og de konsekvenser, det har for både branchen og klimaet.
Altinget har bragt tre artikler om emnet:
- Den første artikel afdækker Kemikalieinspektionens ineffektive kontrolindsats og de konsekvenser, det har for markedet og klimaet. Læs den her
- Den anden artikel fokuserer på ekspertvurderinger af kontrollens mangler og de juridiske håndhævelser, der burde være fulgt. Læs den her
- Den tredje artikel giver Kemikalieinspektionen mulighed for at svare på kritikken. Læs den her
Obs. for at kunne læse artiklerne kræver det et abonnement hos Altinget.dk.