Dansk Køl & Varme støtter ikke forslag om ny godkendelsesordning for varmepumper og anden vedvarende energi
I 2013 blev den såkaldte VE-godkendelsesordning (VE-G) indført. Ordningen indebærer, at man kan blive registreret som godkendt installatør af vedvarende energianlæg til boliger - herunder varmepumper.
Hensigten med ordningen er, at sikre en bedre kvalitet i VE-installationerne ved at gøre det synligt for boligejerne, hvilke virksomheder der er godkendt til det.
Lovbekendtgørelsen om ordningen er skræddersyet til at gøre især vvs- og elinstallatører VE-godkendte selvom de ikke nødvendigivs har de store forudsætninger for at arbejde med køle-/varmepumper, hvilket Dansk Køl & Varme allerede tilbage i 2012 gjorde indsigelse imod.
VE-G er frivillig og har kun fået tilslutning fra cirka 1% af virksomhederne på markedet.
Samtidig viser en evaluering fra Teknologisk Institut, at der er fejl i 85% af installationerne af et antal varmepumper som instituttet har undersøgt.
Der er med andre ord et massivt problem med kvaliteten i det installationsarbejde, der er udført med varmepumper.
På den baggrund har Energistyrelsen sammen med en række organisationer arbejdet frem mod en ny organisering af VE-G. Blandt andet igennem en omlægning af Varmepumpeordningen, men også med mulighed for at gøre VE-G obligatorisk.
Arbejdet som Dansk Køl & Varme har deltaget i sammen med blandt andet Tekniq, Arbejdsgiverne og Dansk Byggeri, er mundet ud i en enighed om, at anbefale at gøre VE-G obligatorisk for virksomheder, der vil sætte varmepumper og anden VE-teknologi op.
Kølemontører og lovkrav måtte ikke komme med i anbefalinger til politikkerne
Men her hører enigheden så op.
I det forslag, som nu er på vej til Energiministeren og nogle energipolitiske ordførere, var det ikke muligt for Dansk Køl & Varme at få synliggjort, at alene det at benytte installatører med viden om og uddannelse indenfor køleteknik, har potentialet til at løfte kvaliteten indenfor varmepumper.
Noget tilsvarende gælder Dansk Køl & Varmes ønske om at gøre opmærksom på den lovgivning, der gælder for varmepumper med f-gasser. Men heller ikke dette var det muligt at få en synlig placering af.
Det siger jo egentlig sig selv, at man som virksomhed skal overholde loven, men sådan er det i praksis ikke gået indenfor varmepumper. Lovgivningen om f-gasser bliver ikke taget tilstrækkeligt seriøst når det gælder varmepumper og kendskabet er lavt. Derfor kunne det give mening også at indarbejde lovkravene i en VE-G.
Heller ikke Dansk Køl & Varmes forslag om at kræve måling af energieffektiviteten i de installerede varmepumper, fandt opbakning.
Dansk Køl & Varme har derfor vurderet at forslaget om en ny VE-G samlet set ikke vil være en tilfredsstillende løsning, og Dansk Køl & Varme har på den baggrund valgt ikke at være medunderskriver af forslaget.
Vi vil naturligvis forfølge sagen.